נגישות בעיר לבעלי מוגבלות

מחקרה של מריאלה יאבו, סטודנטית לתואר שני בחוג לסוציולוגיה, בהנחיית פרופ' אדריאנה קמפ מאוניברסיטת תל אביב

מרווחה לתכנון: חלוציות, התמקצעות ומיסוד של תחום הנגישות לאנשים עם מוגבלות בעיריית תל אביב-יפו

מריאלה יאבו, סטודנטית לתואר שני בחוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה

מנחה:

פרופ' אדריאנה קמפ, החוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת תל אביב

חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ופרק הנגישות בו משנת 2005, מבקשים לקדם תפיסה של זכויות אדם ושינוי חברתי עבור אנשים עם מוגבלות, בניגוד לתפיסה של רווחה ושיקום אישי שהייתה נפוצה עד כה. מטרת מחקר זה הינה להעמיק את ההבנה סביב שלב היישום של חקיקת זכויות אדם עבור אנשים עם מוגבלות, כפי שזה מתבצע על ידי גוף ציבורי הנדרש ליישם את הנחיות החוק השוויון, עיריית תל אביב-יפו. אעסוק במיקומן המרכזי של ערים בעיצובו ויישומו של השיח הציבורי על מוגבלויות כשיח של זכויות ובתרגומו למרחב האורבני, וכן במיקומן בתהליכי יישום מדיניות, הן כמספקות שירותים באופן רחב וישיר ביותר לאזרחים, והן כישויות עצמאיות אשר לעתים קרובות יוזמות מדיניות רחבה יותר או שונה מזו הנקבעת ברמה המדינית.

עבודת מחקר זו מתארת תקופה של שינויים ארגוניים בעירייה הנוגעים לאופן בו היא עוסקת בנושא של נגישות כלפי אנשים עם מוגבלות, זאת בהתבסס על מחקר איכותני הכולל ראיונות עם בעלי תפקידים וניתוח מסמכים רשמיים. באמצעות ניתוח על ידי תיאוריה ביקורתית של מוגבלות ותיאוריות ארגוניות וביקורתיות על משפט ושינוי חברתי, אציג השוואה בין אופן פעילותה של העירייה לפני ואחרי אישור פרק הנגישות הן ברמה הפנים ארגונית והן במעמדה ביחס לשחקנים אחרים בשדה. במקביל אבחן האם עיקרון ההכלה וההשתתפות בקבלת החלטות מהמודל החברתי של מוגבלות, המנוסחים באופן פורמלי בחוק, מתורגמים לפרקטיקה התכנונית של העיריה.

מהממצאים עולה כי תפיסתה של העירייה כחלוצה בתחום הנגישות נשמרה, לצד תהליכי התמקצעות משמעותיים אשר סייעו לה ליישם את הנחיות פרק הנגישות באופן מערכתי בכלל תחומי החיים בעיר, אף באופן נרחב יותר מאשר בעבר, בהתאם לעיקרון ההכלה. לעומת זאת, תהליכי הפרופסיונליזציה והמיסוד שהתרחשו בתחום בעקבות החקיקה ואכיפתה הובילו דווקא לאובדן עיקרון ההשתתפות בתהליכים עירוניים מצד תושבים עם מוגבלות, תוך העברת הסמכות בעניינם מאנשי מקצוע מתחום אחד- רווחה, לאנשי מקצוע מתחום אחר- יועצי ומורשי נגישות, מתכננים ואדריכלים.

לעדכונים, עקבו אחרינו בפייסבוק: www.facebook.com/TAUCityCenter

האירוע: https://www.facebook.com/events/179531499268125