התחדשות עירונית, זהות וארכיאולוגיה ביפו ובירושלים

מחקרו של חמי (מנחם) שיף, דוקטורנט בחוגים לארכיאולוגיה ולגיאוגרפיה וסביבת האדם, בהנחיית פרופ' טובי פנסטר מהחוג לגיאוגרפיה ופרופ' רפי גרינברג מהחוג לארכיאולוגיה, אוניברסיטת תל אביב

שימור וארכיאולוגיה כפרקטיקות ניאו-ליבראליות: התחדשות עירונית והבניית זהויות ביפו ובירושלים

 

חמי (מנחם) שיף, דוקטורנט בחוגים לארכיאולוגיה ולגיאוגרפיה וסביבת האדם

 

מנחים:

פרופ' טובי פנסטר, החוג לגיאוגרפיה וסביבת האדם, אוניברסיטת תל אביב

פרופ' רפי גרינברג, החוג לארכיאולוגיה, אוניברסיטת תל אביב

 

מחקר זה יבחן כיצד השילוב של פרקטיקות של שימור במיזמים של התחדשות עירונית במרחב העירוני משפיע ומשקף את יחסי הכוח בין קבוצות בעלות זהות אתנית, דתית ולאומית מתחרה בישראל. אבחן נושא זה באמצעות בחינת מקרי המבחן של יפו וירושלים.

ניאו-ליברליזם הינו שיח כלכלי-פוליטי המצדד בהפרטה של מוסדות המדינה והגבלת תחום אחריותה לבנייה ושימור של שוק חופשי הפועל על בסיס תפיסות יזמות פרטית וזכויות קניין פרטי. באמצעות הגבלת תחומי אחריותה של המדינה ניתן לפרק את מושג המדינה כגוף מונוליטי בעל תפיסות אוניברסאליות מוחלטות של אמת וקדמה. במקום זאת, התפיסה הניאו-ליברלית מבקשת לראות במדינה כמאסף (assemblage) של קבוצות המייצגות זהויות אתניות, כלכליות, חברתיות ופוליטיות שונות. בהקשר זה הוצע לראות בניאו-ליברליזם מאסף של טכנולוגיות, טכניקות, ופרקטיקות שנבחרות באופן סלקטיבי ויוצרות מגע "לא נוח" עם תפיסות אוניברסאליות מסורתיות של אמת וקדמה, ומאפשרות פרשנויות נזילות שלהן. לכאורה, נזילות זו מאפשרת יצירת סדר חברתי חדש בו בריתות בין קבוצות הנקבעות על בסיס התועלת הכלכלית שהן יוכלו להפיק זו מזו ולא על בסיס תפיסות פוליטיות ואידיאולוגיות.

בחברה הישראלית, תל אביב-יפו וירושלים מסמלות אידיאולוגיות וערכים מנוגדים. ירושלים שואבת את מעמדה מתפיסתה כ"בירת הנצח של העם היהודי". על כן כל פעולות הפיתוח המתקיימות בה מבקשות להעצים את הקשר המתקיים בין המדינה לעיר מבחינה תכנונית וסמלית. לעומת זאת, תל אביב-יפו מבקשת למצב עצמה כעיר עולם המתנהלת כמעין גוף אוטונומי בתוך מדינת הלאום ועל כן יכולה להכיל זהויות מרובות ומגוונות.

לכאורה, פעולות השימור המתבצעות במיזמים של התחדשות עירונית בשתי הערים משקפות ניגוד זה: בירושלים מרבית עבודות השימור משמרות אתרים המתעדים נוכחות יהודית קדומה ומתעלמות מתרבויות אחרות שהתקיימו בעיר. לעומת זאת, בתל אביב-יפו באופן כללי וביפו בפרט, ניתן מקום מרכזי לשימור של שרידים המלמדים על הנוכחות המוסלמית והעות'מנית בעיר. 

אולם, לטענתי, ניתוח עבודות השימור ביפו ובירושלים מלמד על האופן בו ההכפפה של שיח השימור לתפיסות ניאו-ליבראליות אשר לכאורה מכפיפות את המטענים הפוליטיים והאידיאולוגיים של פעולת השימור לאינטרסים כלכליים למעשה משלימים האחד את השני ומשמשים כלי בידי קבוצות הגמוניות בחברה לחיזוק יחסי כוח דיכוטומיים המדירים קבוצות מוחלשות בחברה.  

 

 

לעדכונים, עקבו אחרינו בפייסבוק: www.facebook.com/TAUCityCenter

האירוע: https://www.facebook.com/events/179531499268125

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>