אודות המרכז לחקר העיר והעירוניות

בעשורים האחרונים חלה צמיחה חסרת תקדים בגודל האוכלוסייה העירונית. צמיחה זו הובילה לכך שכיום, לראשונה בהיסטוריה, יותר ממחצית מאוכלוסיית העולם חיה בערים. בחברות כפריות באופן מסורתי, כגון סין או הודו, האחוזים נעים סביב 50% (הודו) עד 75% (סין) , ואילו במדינות מערביות הפרופורציות גבוהות בהרבה (90% בארה"ב, צרפת ובריטניה, 97% בהולנד וכדו'). בישראל 93% מהתושבים חיים בסביבה עירונית. כתוצאה מכך רוב אם לא כל הבעיות החברתיות, פוליטיות, תרבותיות, סביבתיות ובטחוניות הן למעשה בעיות עירוניות במהותן.

מעבר לכך, בעקבות מהפכת המידע של העשורים האחרונים אשר כוללת התפתחות חסרת התקדים של טכנולוגיות המידע (ICT), רשתות חברתיות, ומערכות מידע גאוגרפיות, ערים ברחבי העולם משמישות כלים אלו בניסיון להפוך לערים חכמות ולהתמודד עם אתגריהן המורכבים.

הצורך

קיים צורך דחוף להבין את האספקטים השונים של ערים ועירוניות, ובה בעת לפתח תיאוריות, מתודולוגיות וטכנולוגיות חדשניות כדי להתמודד עם המורכבות של העידן העירוני החדש בו אנו חיים.

מטרות

מרכז העיר, המרכז הבינתחומי לחקר ערים ועירוניות באוניברסיטת תל-אביב  שואף לחבר בין מגוון החוקרים העוסקים בערים ועירוניות ברחבי הקמפוס ובדיסציפלינות השונות, במטרה לפעול למען:

• קידום מחקרים בסיסיים ויישומיים בתחומים הקשורים לעיר ולעירוניות תוך התבססות והידוק יחסי הגומלין בין חוקרים בתחומים עירוניים בתוך האוניברסיטה וקשרים עם גורמים ברשויות מקומיות גדולות, במיוחד בעיריית תל אביב. על מנת להוציא לפועל את הנ"ל, יש להקים קרן פנימית שתהווה בסיס מימוני לפעילויות המחקר של המרכז, תוך דגש על שיתופי פעולה בין תחומיים בקמפוס.
  • הנגשת הידע האקדמי בתחום העירוני לפרקטיקה העירונית ולפעול לשיתופי פעולה במחקריים ויישומיים בין האוניברסיטה ועיריית ת"א.
  • ריכוז וקידום שיתופי פעולה בנושאים עירוניים בין החוקרים במרכז לבין מרכזי מחקר אורבניים מובילים בעולם.
  • קידום תכניות הוראה לתארים מתקדמים בתחומים האורבניים.

תחומי עניין

תחומי המחקר של המכון כוללים מחקר בסיסי ומחקרים יישומיים בנושאים הבאים:

• תחבורה עירונית (מערכות שיתוף תחבורה, מערכות ניתוב חניה, לוגיסטיקה במערכות תחבורה עירוניות, לוגיסטיקה עירונית, GIS, ניתוח צילומי לויין)
  • ערים חכמות (שילוב טכנולוגיית מידע בערים, אינפורמטיקה עירונית, שימוש במובייל בעיר, IoT)
  • מורכבות עירונית (היחס בין מרכיבי המערכת העירונית במהלך התפתחותה, מודלים לסימולציה תכנון ובקרה, קוגניציה והתנהגות מרחבית, העיר כמערכת ארגון עצמי)
  • הממד החברתי והפוליטי בעיר (צדק חברתי וסביבתי, אזורי מצוקה וקבוצות מיעוט בעיר, מגדר, משילות, מדיניות תכנון עירונית, כלכלה עירונית, אזרחות עירונית)
  • סביבתיות (אקלים העיר, זיהום אויר, מים ותכנון בר קיימא)
  • היסטוריה וערים (ערים במחקר ארכיאולוגי, התפתחות תופעות חברתיות בערים, ערי עולם, יהדות ועירוניות)
  • העיר והמרחב המטרופוליני בישראל
  • עיצוב עירוני (דפוסי בניה ופיתוח, דגמי תכנון ואדריכלות, פיתוח המרחב ציבורי, מגוון וצפיפות, התחדשות עירונית)
  • מגורים בעיר (משבר הדיור, פיתוח דיור בר השגה וציבורי, שיקולים כלכליים, משפטיים ואדריכליים)

אירועים

מדי שנה מתקיימים אירועים רבים, בהם ימי עיון וסדנאות לתלמידי מחקר, קורסים, מפגשים של פורום התלמידים, סמינרים ועוד.

את תקצירי המחקרים והמצגות ניתן למצוא בעמוד הפרסומים

חברי ועדת ההיגוי של מרכז העיר

ד"ר עלית אופנהיים, ד"ר ורד בלאס, ד"ר אפרת בלומנפלד, פרופ' יצחק בננסון, מר' אופיר פז פינס

להצטרפות לפורום ולרשימת התפוצה שלנו, שלחו לנו מייל: urban@tauex.tau.ac.il