ייצור וצריכת מזון בשיטות מתקדמות בגידול ביתי במגזר העירוני: השפעת מסרים על אימוץ ראשוני והשפעות סביבתיות

מחקרה של ליאור טורג'מן, סטודנטית לתואר שני בביה"ס פורטר ללימודי הסביבה, אוניברסיטת תל אביב

גידול מזון ביתי במגזר העירוני

ליאור טורג'מן, סטודנטית לתואר שני בביה"ס פורטר ללימודי הסביבה

מנחות:

ד"ר ורד בלאס, החוג לניהול, אוניברסיטת תל אביב

ד"ר ענת צ'צ'יק, החוג לגיאוגרפיה וסביבה, אוניברסיטת בר אילן

ד"ר אן קרונרוד, החוג לשיווק, אוניברסיטת מסצ'וסטס לוול

מטרת המחקר היא לבחון מה הם המסרים השיווקיים אשר יובילו לאימוץ של חקלאות עירונית ביתית, וכן מה הן התועלות הסביבתיות שמלוות צריכת ירקות שמקורם בגידול ביתי בעיר תוך שימוש בפרקטיקות גידול חדשניות, בהשוואה לצריכת ירקות שמקורם בגידול תעשייתי וקונבנציונלי מחוץ לעיר. חשיבות המחקר היא בתרומתו לסביבה הן מהאספקט השיווקי, בפרט זיהוי המסרים השיווקיים שעשויים להשפיע על התנסות ראשונית עם מערכות ביתיות בנות-קיימא לגידול מזון, והן מהאספקט הסביבתי, על ידי איתור התועלות הסביבתיות הנגזרות מהעדפה של צריכת הירקות שגדלו במערכות אלה על פני רכישה וצריכה של ירקות קונבנציונליים שעברו מרחק גדול יותר מהשדה לצלחת. מחקר זה עשוי לקדם את תחום החקלאות העירונית ולתרום לשיפור איכות הסביבה.

שתי זוויות  המחקר:

1. שיווק/תקשורת שיווקית - השפעת מסרים שונים על התנהגות צרכנית במטרה לזהות מהו סוג המסר שמניע אנשים באופן המשמעותי ביותר לרכישת ראשונית של מערכות הידרופוניות לגידול מזון והתנסות בהן, תוך לקיחה בחשבון של מאפיינים סוציו-אקו-דמוגרפיים ועמדות סביבתיות.

2. השפעת מרחק המזון מהצלחת על הסביבה – השוואה בין חקלאות קונבנציונלית והבאת התוצרת אל תוך העיר, לבין גידול ביתי-הידרופוני מתוך העיר, באמצעות התייחסות להיבטים של צריכת משאבים ואנרגיה, שינוע, פליטות מזהמים, חומרי הדברה וקיזוז פחמני.

ראשית, נבחן מה סוג המסר שמשפיע על האימוץ הראשוני, ולאחר מכן נבחן כיצד האימוץ יפחית את הפגיעה בסביבה. לצורך המחקר נשתמש בפלטפורמה של חברת "ירוק בעיר" העוסקת ביישום חדשני של חקלאות עירונית (כולל הקמת חוות, גידול ושיווק של תוצרת חקלאית) בשיטות חקלאות מתקדמות במרחב העירוני, תוך שמירה על ערכי הקיימות העירונית, פשטות היישום והנגשת הידע. חזון החברה: לאפשר לכל מי שגר בעיר לגדל תוצרת חקלאית באופן עצמי, פשוט וחסכוני, וליהנות ממזון איכותי ובריא. חוות ההדרכה של "ירוק בעיר", הממוקמת על גג דיזנגוף סנטר בת"א, מציעה ללקוחותיה, בין היתר, רכישת ציוד ומערכות גידול הידרופוניות לשימוש ביתי.

לעדכונים, עקבו אחרינו בפייסבוק: www.facebook.com/TAUCityCenter

האירוע: https://www.facebook.com/events/179531499268125