העיר החיונית: קווים לדמותה
ד"ר עמית בירנבוים, החוג לגיאוגרפיה ולסביבת האדם, אוניברסיטת תל אביב: העיר החיונית – קווים לדמותה
תקציר:
כבר מראשית התפתחותה של העיר המודרנית נפלה ההבנה כי לצד היתרונות הרבים הגלומים בעיר הצפופה, טומנים בחובם המבנים הפיזיים והחברתיים של העיר גם לא מעט בעיות ותופעות לוואי פחות רצויות. אלו כוללים אנומליות חברתיות שונות, בעיות של בריאות, סביבה ועוד.
עם התפתחותה של העיר והחברה המודרניות נמצא פתרון לחלק מבעיות היסוד העירוניות, אך באותה עת צצו ועלו גם בעיות חדשות אשר את חלקן ניתן לייחס לשינוי הסובייקטיבי בסטנדרט החיים. כך למשל, בעוד שבעידן המודרני עיר טובה הייתה עיר בעלת תשתיות מתקדמות, תוכניות מוצלחות ומקורות תעסוקה מספקים. בחברות מערביות של ימינו, בהן פרטים שמים דגש רב יותר על רווחתם הפיזית והנפשית (wellbeing) ועל סגנון החיים, ההגדרות והסטנדרטים של עיר טובה השתנו.
כיום, עיר טובה היא זו שבנוסף לכל התשתיות והשירותים שהיו לעיר המודרנית להציע, יכולה לייצר גם חוויות טובות. זוהי עיר שמחה שמושכת את העובדים היצירתיים, זהו מקום בו אנשים מרגישים בטוח, עיר שמקדמת בריאות באופן אקטיבי ואשר מאפשרת לתושביה להשתתף בתהליך תכנונה ועיצובה.
בהרצאה זו אבחן באופן תיאורטי את המאפיינים העירוניים שיכולים להפוך את העיר של ימינו מעיר שמספקת את הצרכים הבסיסיים לעיר שמשפרת את חיינו והופכת את התושבים (ובכך גם את עצמה) לחיוניים יותר. במובן זה, מהווה העיר החיונית מודל אוטופי לעיר הטובה של ימינו.