קיץ לוהט: סיכום אירועי "מרכז העיר", יוני-אוקטובר 2018

הכנסים וההרצאות שהיו לנו בזמן האחרון, בארץ ובעולם

פורום ערים חכמות

פורום ערים חכמות באוניברסיטת תל אביב נועד להפגיש את המעגל הראשון של החוקרות והחוקרים העוסקים בנושאים הקשורים לערים ולעירוניות, ובעלי עניין בתחומים אלה.

 

המפגש הראשון שהתקיים ב-17 ביוני 2018 עסק ביחסי מרכז-פריפריה.

לאחר הרצאתו של פרופ' יובל פורטוגלי, ראש מרכז העיר – המרכז לחקר העיר והעירוניות, והרצאתו של ד"ר טל רביב, ראש מכון שלמה שמלצר לתחבורה חכמה, בנושא תחבורה ציבורית גמישה, נערכו שני דיונים:

 

  • איך ניתן לקרב את הפריפריה למרכז באמצעות טכנולוגיה חכמה, בהנחיית פרופ' עירד בן-גל; 
  • ואיך ניתן לעשות זאת באמצעות החלטות מדיניות – דיון בהנחיית אופיר פינס. 

הדוברים התבקשו להציג את תמונת העולם העולה מהמחקר ומהעשייה, כדי להבהיר איך ניתן לחבר בין חידושים טכנולוגיים לבין התכנון המסורתי והידע בתחומים השונים, ומהן ההשפעות הרצויות והלא-רצויות שיכולות להיות לצעדי מדיניות מול מגוון בעלי עניין.

 

בעקבות המפגש פורסם סיכום הכולל גם את שיחות ההכנה שקדמו לו, עם חוקרים ופעילים בנושאי ערים ועירוניות, באוניברסיטת תל אביב ובגופים נוספים.

ראו קישורים בהמשך. 

 

***

 

המפגש הראשון של "פורום ערים חכמות" היה גם המפגש הראשון של CityZoom, יוזמה מיוחדת שהושקה ב-17 ביולי באופן רשמי; ואחד המפגשים הראשונים של מכון שלמה שמלצר לתחבורה חכמה שקם השנה באוניברסיטת תל אביב. המפגש נערך יחד עם "מרכז העיר". 

 

המפגש השני, שנערך ב-10 באוקטובר ועסק בבלוקצ'יין במרחב המוניציפלי, היה אירוע החשיפה הראשון של המכון לחקר הבלוקצ'יין שקם בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב. גם את המפגש השני יזם והוביל "מרכז העיר". 

 

***

 

סמינרים ואירועים נוספים נערכים לעתים קרובות. למידע נוסף על סמינרים, מלגות, ויוזמות שונות – עקבו אחר המידע באתר "מרכז העיר". 

 

סדנת המחקר הבינלאומית של "מרכז העיר" במסגרת Biennale Sessions, ונציה 2018

 

סדנת תלמידי המחקר של "מרכז העיר" התקיימה השנה במתכונת בינלאומית, במסגרת Biennale Sessions, התכנית הבינלאומית המיוחדת למוסדות להשכלה גבוהה בביאנלה לארכיטקטורה, בוונציה.

 

בין 23-24 באוקטובר 2018 התכנסו יותר מ-50 סטודנטים מאוניברסיטאות המחקר המובילות בעולם והציגו את מחקריהם/ן בהרצאות ובפוסטרים. 

 

הביאנלה הבינלאומית לארכיטקטורה הנערכת בוונציה מ-26 במאי עד 25 בנובמבר 2018 תחת הכותרת FREESPACE עוסקת בשאלת המרחב, איכות המרחב, מרחב פתוח ומרחב חופשי. הדיון בסדנה אודות Free-space עמד במרכז הצומת הנוצרת בין ארכיטקטורה, תכנון וטכנולוגיה ותפקידן בעיצוב מרחב עירוני הוגן; במתח בין מרחב ממושטר וממוסחר לבין מרחב מאפשר, מעניק הזדמנויות ופתוח לפעילויות חדשות.

סדנת תלמידי המחקר ביקשה להוות פלטפורמה לשיח אקדמי מגוון שיעסוק בהיבטים ה"חופשיים" לעומת ההיבטים ה"משעבדים" הקיימים בערים חכמות, על מנת לחקור את הפוטנציאל, האפשרויות והסיכונים הגלומים בהם.

 

ברוח המוטו של הביאנלה, גם את סדנת הסטודנטים הנחתה תפיסת של Free-space, שבירת קירות בין דיסציפלינות ושבירת גבולות בין בעלי תפקידים. סטודנטים מאוניברסיטת תל אביב שלחו את הקול הקורא, מיינו את ההצעות שהתקבלו, ובנו את סדר היום לסדנה. את התהליך (יותר משנה!) הובילה יעל בוליס, שבינתיים סיימה את לימודיה לתואר שני בחוג לגיאוגרפיה וסביבת האדם.

 

סדר יום

מתוך 14 הרצאות, ארבע הרצאות היו של סטודנטים מאוניברסיטת תל אביב, ומתוך 12 פוסטרים, תשעה פוסטרים היו של סטודנטים מאוניברסיטת תל אביב.

 

למושב הפתיחה של הסדנה (יום שלישי, 23 באוקטובר, בין 15:30-17:30) נבחרו קרוליין סמית מאוניברסיטת קיימברידג' שדיברה על השורשים ההיסטוריים של ונציה, ואנריקו מיגלייטה מהפוליטכניק במילאנו, שהציג פרויקט בנייה רחב היקף בלגונה הדרומית של ונציה.

 

האורח המיוחד של הכנס, פרופ' ג'ף בואינג, שלאחרונה עבר מברקלי לבוסטון, פתח את היום העיקרי של הסדנה (יום רביעי, 24 באוקטובר, בין 10:30-17:30) בהצגת כלי פתוח להמחשת הסיבוכיות של רשת הדרכים העירונית. המערכת שפיתח ממדלת את רמת הסיבוכיות של הכבישים בכל עיר כמו גם את רמת הקישוריות שלהם.

 

אחריו המשיכו והציגו סטודנטים מגרמניה, מהולנד, ומערים שונות באיטליה, וכן מאוניברסיטת תל אביב ומהאוניברסיטה העברית בירושלים.

 

מה מעסיק אותנו

יחד, הצליחו המציגים והמתדיינים ליצור רב-שיח רבגוני, מעשיר וחוצה יבשות, שכלל דוגמאות מבוליביה ומרמת אביב, מהאתוס של ראשית ההתיישבות היהודית בא"י בימי המנדט ועד לאמצעי המחשה עתידניים בניתוח ותכנון עירוני.

 

אקולוגיה וטכנולוגיה חברו יחדיו, אמנים בדטרויט, ומגדלי הגפנים בכרמים של דרום אמריקה; המבנים הנטושים כתופעה אורבנית, החצרות האחוריות כביטוי לרקמה עירונית חיה, והמאבק הנואש של יוון המודרנית על מרחבים ציבוריים שמופקעים ממנה. 

 

ומנגד, מאבקם של צעירים בכל העולם למען בית ופיתוח מודלים לחיים שיתופיים, הורות במעמד הביניים הגלובלי, ועוד היבטים חברתיים וסביבתיים של חיי קהילה עירוניים, במתנ"ס, ביצירת מוסיקה וביצירה המוסיקלית (אופרה של שוסטקוביץ' כביטוי למורכבות העירונית), באוויר הפתוח והחם של העיר הים-תיכונית, בהשפעת מגדליה הגבוהים על סביבתה, ובהשלכות החברתיות שיש לשטחים הירוקים בעיר, לצד מתודולוגיות להערכת מאפיינים מרחביים וחזותיים בעיצוב נוף. דמוקרטיה ועיצוב ירוק. הקשר המוחשי בין הדברים הלך והתחזק במהלך הסדנה.

 

התשוקה לידע

כפי שביקש הקול הקורא, ההרצאות והדיונים שבעקבותיהן היו "מכל תחום ובלבד שיעסקו בערים, ישירות או בעקיפין ומכל נקודת מבט". הצהרת הכוונות, לערוך דיון פתוח ונטול גבולות, נשאה פרי. המאמץ לכנס דיון דומה בהשתתפות אנשי מחקר ותיקים יותר עלול להיתקל בקושי מסוים, כך מעיד הניסיון. בדברי הסיכום הודו לסטודנטים פרופ' יובל פורטוגלי, ראש המרכז, וד"ר רונית פוריאן, מנהלת המרכז, על הפתיחות והסקרנות, התשוקה לידע ורוח החופש, שאיפשרו את הצלחת הסדנה, ונתנו מקום לדיון רב-תחומי אמיתי ועמוק.

 

הסדנה נערכה במתחם Arsenale של הביאנלה, במבנה Sale d’Armi, שהדרך המובילה אליו היא רצף של תערוכות וביתנים, ואולמות נוספים מפוזרים מעליו ומכל צדדיו, שופעים יצירה ועשייה. יש חשיבות לאווירה המקיפה את הקבוצה מכל עבר, לערכים ולתרבות שהמקום משפיע על יושביו. זוהי היכרות עם החשיבה המרחבית, תרומת הגיאוגרפיה למדעים. מפרה לערוך סדנה על ערים ועירוניות במקום שיש לו משמעות מיוחדת לתכנון העיר, בלב הביאנלה, מוקפים בתערוכות מכל העולם ומרגישים את התענוג שביצירה, והאחריות שבעיצוב החיים שלנו יחד.

 

 

הצוות המארגן: הסטודנטים יעל בוליס, משה מנדלמילך וניקולס פרנקוס; ראש "מרכז העיר", פרופ' יובל פורטוגלי, ומנהלת "מרכז העיר", ד"ר רונית פוריאן.

 

הסדנה נערכה במשך יומיים, 23-24 באוקטובר 2018, והמשתתפים קיבלו כרטיס המאפשר כניסה לביאנלה במשך שלושה ימים רצופים.

 

For English: https://en-urban.tau.ac.il/events/Biennale2018

Photo Gallery: https://urban.tau.ac.il/Biennale2018

 

הקול הקורא בעברית, כאן: https://urban.tau.ac.il/news/Biennale2018

בפייסבוק: https://www.facebook.com/TAUCityCenter/posts/875330726008083

 

 

>> להמשך סיכום אירועי "מרכז העיר", יוני-אוקטובר 2018 >> https://urban.tau.ac.il/news/Summer2018

 

>> מה צפוי: נובמבר 2018 עד ינואר 2019. חורף סוער ב"מרכז העיר" ובקמפוס >> https://urban.tau.ac.il/news/Winter2018

 

>> אביב של עירוניות: היכונו לאירועי סמסטר ב' באוניברסיטה >> https://urban.tau.ac.il/news/Spring2019

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>